woensdag 21 mei 2014

Betoog: Hoofddoekjes in de klas

Hoofddoekjes in de klas

Voor mijn betoog heb ik gekozen voor het onderwerp "mogen hoofddoekjes in de klas". Hier zijn heel veel verschillende meningen over, en het is een tijdje geleden zelfs in het nieuws geweest. In het nieuws ging het er over dat jongeren ook geen petjes of andere hoofddeksels op mogen in de klas, en dat daarom ook hoofddoekjes op sommige scholen verboden zouden moeten worden. 

Hoofddoekjes worden gedragen door mensen van het Islamitische geloof. Ze dragen een hoofddoek om hun haar te bedekken, omdat ze zichzelf anders te veel bloot geven en omdat ze "onderdanig" moeten zijn aan hun man. Meestal wordt de beslissing gemaakt door de ouders van het meisje, maar uiteindelijk maakt het meisje de uiteindelijke beslissing. Voor veel meisjes met een hoofddoek is het erg belangrijk om deze dan ook op te houden. Anders zijn ze niet trouw aan hun geloof. Maar dat er in de koran zou hebben gestaan dat vrouwen verplicht hun haar moeten verbergen, is niet waar. 

Op sommige scholen zijn hoofddoeken al verboden. Veel Islamitische meisjes die een hoofddoek dragen, vinden dit niet gepast, en zijn ook niet van plan hun eigen haar bloot te geven. Dus veel meisjes dragen een pruik. Zo zijn ze nog steeds trouw aan hun geloof, maar overtreden de schoolregels ook niet.
Het verbod van hoofddoekjes dragen in de klas lijkt een oplossing voor vele problemen binnen de multiculturele klassen, zoals ongelijkheid en de integratie van de klas, maar het verbod zal juist tegenstellend werken en onnodig zijn.

Wat zal het gevolg van een verbod op hoofddoekjes in de klas zijn?

Aan het verbod van het dragen van hoofddoekjes in de klas zitten veel gevolgen. Zo zouden veel kinderen zich respectloos behandeld voelen, omdat ze niet mogen zijn wie ze willen zijn. Als kinderen zich niet gerespecteerd voelen, zullen ze ook minder snel contact met anderen durven zoeken. Hierdoor zal de scheiding tussen de Nederlandse en de Islamitische cultuur alleen maar groter worden. 
Ook is het belangrijk dat verschillende culturen geuit mogen worden zodat dan de algemene kennis van de mens alleen maar groter wordt, omdat men zelf in aanraking komt met andere culturen. 
Zoals hier eerder in dit betoog vermeld staat, worden hoofddoekjes ook gedragen omdat mannen vinden dat vrouwen onderdanig zijn. Dit hoort natuurlijk niet, maar een verbod op hoofddoekjes in de klas is hier geen oplossing voor. Buiten school zou het meisje namelijk wel weer gewoon een hoofddoek moeten dragen. 

Stelling: hoofddoekjes mogen niet in de klas

Ik ben het niet met deze stelling eens. Dit komt doordat ik vind dat als het hun geloof is, en het echt belangrijk voor hen is, dat dat niet verboden mag worden. Ik vind dat er geen discussies over deze onderwerpen nodig hoeven te zijn, omdat iedereen mag zijn hoe die wilt zijn, en dat er geen racisme is in Nederland. Bovendien zou het helemaal geen nut hebben om hoofddoekjes te verbieden. De kinderen zouden er onzeker van worden, de scheiding tussen culturen zal nog groter worden omdat kinderen dan niet meer leren over de culturen in de klas en het zou ook geen zin hebben tegen de onderdanigheid van de vrouwen aan de mannen.
Ik vind hoofddoekjes juist erg mooi, omdat vrouwen dan laten zien dan ze moslim zijn. Eigenlijk vind ik dat de meisjes/vrouwen met hoofddoeken dan juist onderdanig aan de Nederlandse overheid moet zijn, omdat ze hun eigen identiteit niet mogen laten zien.  Ik zie de hoofddoekjes dus ook als een symbool van trots, waarvoor je heel zeker in je schoenen moet staan.



url.png

love, 

Max


Geen opmerkingen:

Een reactie posten