maandag 19 mei 2014

Betoog: Modellen met ondergewicht

Modellen met ondergewicht 


Het betoog gaat over de stelling 'modellen met ondergewicht'. Dit is iets waar mensen veel verschillende meningen hebben. Zoals bijna iedereen wel weet, hebben veel modellen ondergewicht. Bij sommige modellen komt dit omdat ze een dunne bouw hebben (dat het bij hun figuur hoort dat ze hebben), maar bij het grootste deel is de oorzaak dat ze zo dun zijn een eetstoornis (bijvoorbeeld anorexia of boulimia). Modellen gaan veel manieren bedenken om dunner te worden (bijvoorbeeld minder eten, heel veel sporten, eten uitspugen, laxeermiddelen). Ze denken dat het bij een model hoort om zo dun te zijn, ook al is het heel erg ongezond.

Er zijn heel veel verschillende meningen over of modellen wel of niet ondergewicht moeten hebben. Sommige mensen vinden dat het nou eenmaal zo hoort. Andere mensen vinden het belachelijk omdat het geen beeld geeft van hoe bijvoorbeeld kleren bij mensen zouden staan met een lichaam die hoort bij de bouw die ze hebben. Andere mensen vinden ook dat het niet hoort omdat het veel mensen op het idee brengen ook zo dun te worden, omdat ze denken dat ze dan net zo mooi zijn als die modellen. Ook zijn er mensen die het te gevaarlijk vinden voor de modellen, omdat ze bijvoorbeeld heel zwak kunnen worden doordat ze zo dun zijn.

Je hebt ook modellen die geen ondergewicht hebben en wat voller zijn dan de meeste modellen. Deze modellen worden plus size modellen genoemd. Ik vind dat deze naam hierbij deze modellen best wel belachelijk maakt, want ze worden dus voor dik aangezien, terwijl veel plus size modellen gewoon op een goed gewicht zitten.

Dit wordt gezien als een plus size model.


Het betoog gaat eigenlijk over modellen met ondergewicht, maar eigenlijk geldt het voor iedereen met ondergewicht. Voor iedereen betekent het namelijk hetzelfde alleen is het voor modellen een statement voor hun werk. 

Ondergewicht betekent dat je onder het gewicht zit dat bij jouw lichaam hoort. Dus dat je het lichaam hebt dat niet bij je bouw hoort. Dit kan door een eetstoornis komen. Voorbeelden hiervan zijn boulimia nervosa en anorexia nervosa.
Boulimia nervosa houdt in dat je soms enorme eetbuien krijgt, en vervolgens alles weer uitbraakt, of laxeermiddelen gebruikt.
Bij anorexia nervosa vermijdt je alles dat te maken heeft met eten.
Veel modellen hebben één van deze eetstoornissen, omdat ze zo dun moeten zijn voor hun werk en dus een weg moeten (vinden zij) vinden dat hun zo dun brengt. Wat dus eigenlijk niet hoort.  

De stelling is:  Modellen horen ondergewicht te hebben

Ik ben het niet met deze stelling eens. Dat komt doordat ondergewicht door één van deze eetstoornissen heel erg ongezond en zelfs heel erg gevaarlijk is. Sommige modellen hebben het dunne lichaam dat ze hebben al van hunzelf, dit is niet ongezond of gevaarlijk omdat het bij hun hoort. Maar als je bewust heel erg veel gaat afvallen, is het erg gevaarlijk. 

Ook vind ik het onrealistisch dat modellen zo dun zijn, omdat niet veel mensen net zo dun zijn als hen. Daardoor kunnen ook veel mensen gaan denken dat ze dik zijn en dat die kleding hen niet zal staan. Het 'stimuleert' mensen dus ook om zo'n eetstoornis te krijgen. Dit is heel gevaarlijk voor veel mensen.

Het is ook de vraag of het wel mooi is of niet. Ik vind het persoonlijk niet mooi als modellen zo dun zijn dat je al hun botten kan zien. Ik denk dat het veel leuker is om naar bijvoorbeeld een blad te kijken waar een model op staat die blij is met haar figuur, en geen eetstoornis heeft en dat het dus ook realistisch is. Heel veel mensen denken hier hetzelfde over als ik, alleen waarom hebben dan nog zo veel modellen een eetstoornis?

Het laatste argument tegen deze stelling is: het is gevaarlijk. Eetstoornissen zijn levensgevaarlijk, en als je er een hebt dan heb je serieuze hulp nodig.

Ik vind dat je blij moet zijn met het lichaam en je bouw die je hebt gekregen. Dit betekent niet dat het niet meer uit maakt hoeveel je eet, maar dit betekent wel dat ik het niet met de stelling eens ben. Ik vind dat deze stelling niet alleen voor modellen geldt, maar voor alle mensen. 




love, 

Isabel 

1 opmerking:

  1. hoi ik moet morgen.. een betoog inleveren heb je snel ff 4 argumenten en feiten over dit betoog xx

    BeantwoordenVerwijderen